ATT RESA TILL PRAG

Tjeckiens huvudstad Prag är fylld av historia och spännande sevärdheter. Här finns massor att göra och uppleva, oavsett om du tänkt dig att stanna länge eller bara vara här över helgen. Det går att flyga till Prag från Sverige med ett antal olika lågprisbolag, bland annat Norwegian och Czech Airlines. Flygplatsen ligger inte långt från centrum och det är lätt att ta sig dit med spårvagn, buss eller taxi. De flesta i personalen på flygplatsen pratar bra engelska, speciellt på turistbyrån, så det är enkelt att fråga sig fram och få information om bussar och andra förbindelser på flygplatsen.

Prag har mellaneuropeiskt klimat vilket betyder att det alltid är lite varmare än i Sverige. Våren kommer några veckor tidigare och hösten kommer några veckor senare. Dessutom kan sommaren bli stekhet i den tjeckiska huvudstaden. Prag är en stad som fungerar som resmål under alla årstider, men hösten passar bäst om man vill uppleva Gamla Stan och de historiska monumenten.

Ett måste när man är i Prag är att testa på den lokala ölen. Öl är lite av Tjeckiens nationaldryck och Pragborna tar sig gärna en bägare eller två när andan faller på. Ett ställe som är extra känt för sin öl är restaurangen Pivovarsky Dum som serverar speciell egentillverkad öl i olika smaker. Har du tur kanske de under din vistelse sätter upp bananöl, honungsöl eller mintöl på menyn. Det är absolut värt ett besök. Ölen i Tjeckien kommer du hitta på ett billigt pris. Lyckas du undvika turistfällorna i centrum kan du till och med få en liten öl billigare än en liter vatten.

Även fast Prag ligger i Östeuropa är det en modern stad som känns väldigt mycket väst. Prag tar till sig moderna influenser i mängder. Här syns märkeskläder värdiga Milano, såna man kan köpa om man har en Zalando rabattkod. Här spelas modern elektromusik på barerna och nattklubbarna. Och här finns alltid mängder med turister i omlopp. Prags uteliv har fått ett rejält uppsving de senaste åren och klassas som ett av de absolut bästa i Europa av vissa tidningar och resemagasin.

En annan sak värd att uppleva är den tjeckiska matkulturen. I Prag som är en kosmopolitisk stad finns såklart italienska, indiska, kinesiska och amerikanska restauranger i överflöd. Men det går också lätt att hitta det genuina tjeckiska köket. Där är traditionella rätter som gulasch och knödel fortfarande nummer ett. Något att testa för den som uppleva det riktiga Tjeckien.